Beskrivning
Beskrivning av artikel
Allmän information
Glutamin är en av de 20 proteinogena aminosyrorna. Det är inte en essentiell aminosyra, men kan bli livsviktigt vid vissa situationer, inklusive intensiv atletisk träning, sjukdom eller vissa gastrointestinala störningar. Glutamin den vanligaste fria aminosyran i blodet, med en koncentration på ca 500-900 mikromol/l. Den förekommer rikligt i cerebrospinalvätskan. Brist på L-Glutamin förekommer nästan alltid vid kraftiga sjukdomar och degenerationstillstånd. Den har förmågan att penetrera blodhjärnbarriären och 60 % av aminosyrastrukturen i skelettmuskulaturen består av glutamin.
Glutamin syntetiseras av enzymet glutaminsyntetas från glutamat och ammoniak. Även om levern är viktig för glutaminsyntesen, är dess roll i glutamin ämnesomsättning mer som regulator än som producent, eftersom levern tar upp glutamin som härrör från tarmen. Glutaminsyntetas finns främst i hjärnan, njurar och lever. I hjärnan hittar vi det i astrocyter vilka skyddar nervcellerna mot excitotoxicitet genom att ta upp överskott av ammoniak och glutamat.
Recensioner
Det finns inga produktrecensioner än.